Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Nyilaskeresztes kalkulátor

augusztus18

A penzcentrum.hu tiltott önkényuralmi jelképet használ szolgáltatásai népszerűsítésére, látogatói figyelmének felkeltésére.

Nyilaskereszt, kalkulátor

A törvény így szól:

269/B. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet

 • a) terjeszt;
 • b) nagy nyilvánosság előtt használ;
 • c) közszemlére tesz;

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

A Pénzcentrum.hu ún. opciós kalkulátorát nem nagyon lehet félremagyarázni, talán a dizájnért felelős, érdekes nevű Tutti Tóth Avanti & Tsai Kft. (nem is merek rágondolni, hogy kik lehetnek ezek a “társak”) minden bizonnyal széleskörű műveltséggel rendelkező munkatársait kellene megkérdezni.

Egy dologban mindenesetre biztosak lehetünk: őket nem fogják megbüntetni…

5 hozzászólás  
 1. B. András 2009. augusztus 18., 18:18

  Azta k életbe!!! A színek nem stimmelnek, de ez az egész odab4sz.

 2. Wyr 2009. augusztus 19., 21:22

  Nagyon jó észrevétel, de én azt hiszem, ez nagyon kontextusfüggő is. Az is a pénzcentrum tervezőinek védelmére szolgálhat, hogy nem zöld színben használták, illetve nincs a közelében piros-fehér sávos lobogó, vagy erre emlékeztető dolog. Szintén hiányzik a közepéből a H betű, bár ez csak később került bele.

  Vörös színben például Szent László címerpajzsán is megtalálható, illetve más színekben gyakori más országok középkori heraldikájában is.

  Nem védeni szeretném a készítőket, de szerintem csak a tudatlanságuk, nem pedig a neonácizmus szülte ezt a jelképet. Az is mentségükre szolgál, hogy ezzel a jelképpel nemigen lehet találkozni, pont azért, mert be van tiltva. A horogkeresztet rengeteg helyen látni, ez nem. Mondjuk az Andrássy úton valószínűleg nemigen járhattak.

 3. Banki Hitel 2009. augusztus 19., 21:41

  Hát igen, én lennék az utolsó, aki őket neonácizmussal vádolná. Valószínűleg tényleg csak arról van szó, hogy a dizájner akart csinálni egy frappáns ábrát, de éppen hiányzott egy-két történelemóráról…

  De amúgy jó ötletet adtál Szent István címerpajzsával, megkérdezzük Bertényi Iván professzort, hogy ez tkp. nyilaskereszt-e vagy sem. Direkt nem azt írtam, hogy hungarista, meg Gömbölini stb., hanem “klasszikus nyilaskereszt”.

 4. Péter 2009. szeptember 7., 22:52

  Szerintem a magyarországi Microsoft-ot is fel kéne jelenteni, mert a Word-ben a rajz eszköztárban benne van a nyilaskereszt!

 5. Banki Hitel 2009. szeptember 14., 00:21

  Kedves Péter!

  Köszönjük az információt, megtesszük a szükséges lépéseket.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: