Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Mi lesz 2010-ben?

január19

Vajon mi lesz az államadóssággal a választási évben, a választások után? Mi várható? Csökkenni fog? Nőni fog? Mindenre van esély, senki sem tudja a forgatókönyvet, a győztes Fidesz pedig hallgat. Ez azt valószínűsíti, hogy nem a legrózsásabb forgatókönyv fog megvalósulni.

Az ellenzéki párt oldaláról hallható nagyon csönd bizony azt valószínűsíti, hogy a Fidesz vagy nem tud mit kitalálni, vagy nem mer ígérni, vagy megvárja, hogy milyen csontvázhegy dől ki a szekrényből. Tulajdonképpen ennek nincs jelentősége, a lényeg, hogy mindenképpen nagy a csönd, és senki sem tudja, mi várható.

Ha autentikus embertől akarunk idézni, akkor talán Matolcsy György megtenné, de mit idézzünk tőle? Azt, hogy a jelenlegi államadósságot megfelezzük? Egy-két év alatt – mondta az egykori miniszter.
Ez minden bizonnyal vágyálom, és amúgy is, hogyan vállalhatna ilyesmit az a jobboldali párt, amely minden szavával azt reklámozza, hogy visszaállítja a régi világot, mindent visszaad (a vagyonadót kamatostul), stb. Szép szavak ezek, meg az egymillió munkahely 10 év alatt. De vajon a recessziós környezetben hány év megy el úgy, hogy nem tudnak új munkahelyeket teremteni? Honnét várnak befektetőt? Vagy, ha itthonról akarják megoldani, akkor ugyan ki fog bármibe belevágni, új munkaerőt felvenni ebben a helyzetben? Melyik az a sikerágazat, amely szinte korlátlan mértékben felvenné a teljesen képzetlen, vagy nagyon alulképzett munkaerőt – akik a legnagyobb részét teszik ki a munkanélkülieknek. Vagy eljön az a kor, amikor hirtelen rengeteg hatelemis munkavállalóra, valamint filozófusra és bölcsészre lesz szükség?

Mivel is lehetne az államadósságot jelentős mértékben csökkenteni? Elemzők szerint első sorban azzal, ha a meglevő adósságállomány már nem nő tovább. Ennek a szinten tartásáról, vagyis arról, hogy nem veszünk fel újabb hiteleket, sajnos szó sem lehet, mivel ez teljesen irreális követelmény vagy ígéret lenne. De hogy szigorú, fegyelmezett költségvetési politikával megelőzhetőek a további nagy hitel felvételek, bizonyos.
Ezek mellett azonban el kellene kezdeni minél többet visszafizetni az államadósságból. Ennek a legjobb módja, ha a forint erősödik, és így egyre kevesebbe kerül a hitel törlesztése.

És nem szabad kihagynunk még egy fontos szempontot: a kormány iránti bizalom helyreállításával (amelyet már a mostani kabinet elkezdett, de a következőnek létfontosságú, hogy folytassa) a gazdasági háttér lehet olyan, amely csökkenteni tudja mindenféle mechanizmusokon keresztül az államadósságot vagy direkt, vagy indirekt módon. Sajnos a magyar államnak az elmúlt évek teljesen rossz gazdaságpolitikája miatt csak nagyon magas kamatra adnak hitelt a külföldi intézmények, államok stb., így ezzel is meg kell küzdeni.
Az euró bevezetésének dátuma, illetve maga a tény, hogy bevezetjük a közös valutát, szintén sokat lendíthet az államadósság javuló helyzetén.

Az eurót akár 2014-ben be lehetne vezetni, ha a következő kormány is el lesz tökélve, hogy az eddigi nagyon szigorú költekezést fenntartja. Valószínű, hogy az euró bevezetésének minden körülményét így sem tudnánk teljesíteni, de esetleg a folyamatosan javuló tendenciát látva az unióban megengednénk, hogy bevezessük a közös fizetőeszközt, és megelőlegeznék a bizalmat irányunkban. Ha egy céldátumot sikerülne kijelölni, a forintban fizetendő kamatteher a nemzeti valuta pozíciójának folyamatos erősödése miatt szintén egyre csökkenne.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: