Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Kötelező biztosítás és autóhitel

november5

Bár oldalunk elsősorban autóhitellel és autólízinggel foglalkozik, az év vége slágertémáját, a biztosítóváltást nem hagyhatjuk ki a honlapon érintett témák közül. Hogy miért is?

A kötelező biztosítás nevében is szerepel, hogy kötelező, vagyis miután ön autóvásárlásra adta a fejét, és autóhitelből vagy autólízingeléssel, esetleg (ma ez igen ritka) készpénzzel megvette autóját, biztosítást kell kötnie rá. Az autóhitelek manapság nem olcsóak (sőt valójában sosem voltak azok), és egy melléjük vállalt rossz kötelező biztosítás alaposan leürítheti havonta a kasszát. Érdekes, hogy az autóhitel és az autólízing nem kötelező, hiszen éppenséggel lehetne gépjárművet vásárolni készpénzre is, mégis, az autókölcsönök esetén kevesebbet morognak az autótulajdonosok, és inkább lenyelik a hitel vagy lízing havi törlesztőrészletét szó nélkül, míg a kötelező biztosítás esetén mindenki azt várja, hogy egyre lejjebb menjenek az árak, és ha ez nem így történik, akkor máris kezdődik a zúgolódás.

Aki nyomon követi az autókölcsönök és egyáltalán bármiféle autófinanszírozási formák piacának változásait, az láthatta, hogy 2010 tavaszán nagyon jelentősen átalakultak az autóhitel kondíciói. Itt most csak röviden térünk ki arra, hogy magasabb lett az önerő, a svájci frank alapú autókölcsönök kikerültek az ajánlatok közül, és vállalkozások már csak lízingelhetnek autót (vagy motort, teherautót stb.), nem vehetik meg azt hitelből.
Idén nagyon rossz hírek jöttek a kötelező biztosítással kapcsolatban, hiszen mindenki úgy vélte, hogy a köbcenti alapú elszámolás megváltoztatása után nem csak az autókölcsönöket fogja elérni a növekedés, hanem a kötelező díjait is. Október 30-án aztán kiderült, hogy az egészből egy szó sem igaz.

Szerencsére az autóvásárlási hitelek és a lízingdíjak hektikus változásait nem követik a kötelező biztosítás havi, féléves, éves vagy negyedéves részletei. Hogy ennek mi lehet az oka? A balesetek száma folyamatosan csökken, így a biztosítóknak kevesebb káresemény után kell fizetniük, és kisebb kiadásokkal is megúsznak egy-egy évet (bárcsak az autóhitelek és gépjárműhitelekről is elmondhatnánk ugyanezt). Sajnos az autófinanszírozásra ez már nem igaz. Azonban egy jó hitelközvetítőnél még mindig találhat kedvező gépjármű hiteleket vagy, ha céges autót szeretne venni, olcsóbb (nem írjuk, hogy olcsó autóhitelt) autólízingelési lehetőséget.

Téma: Autóhitel

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: