Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Gyorshitel, gyorskölcsön

február7

A gyorskölcsönök a mai idők mumusai Magyarországon, és talán máshol a világban is, ahol jóindulatú hitelfolyósítók próbálnak meg kölcsönt adni a megszorult embereknek.

A gyorskölcsön a Provident nevű pénzügyi uzsorás cég tevékenysége nyomán lett szitokszó hazánkban. Bár a tisztességes bankok és pénzintézetek tiltakoznak az ellen, hogy terméküket a lakosság elátkozza, valójában érthető, hogy a kölcsönt már felvevők vagy azok, akik ezen gondolkodnak, nincsenek jó véleménnyel a gyorskölcsönökről.

A gyorshitel lényege, hogy különösebb cécó nélkül, mindössze néhány személyes irattal fel lehet venni egy kisebb-nagyobb összeget – legalábbis a hitelfelvevő oldaláról a gyorshitel erről szól. A bankok ehelyett úgy látják, a gyorshitel egy olyan hitelforma, amikor a pénzt meglehetősen kockázatos körülmények között helyezik ki olyan embereknek, akik rá vannak utalva erre a forrásra, de éppen már amúgy is – sokszor – kiszolgáltatott helyzetük miatt még sérülékenyebbek, és könnyen elképzelhető, hogy nem tudják visszafizetni a felvett hitelt. A bank tehát a magas kamat miatt jó üzletet, ugyanakkor nagy kockázatot is lát a gyorskölcsönökben.

Végül meg kell említeni az uzsorásnak is nyugodtan nevezhető pénzpréseket, amelyek számára a gyorskölcsönök csak egy eszköz, hogy a szerencsétlen helyzetbe jutott emberekből, azok nyomorúságát vagy tájékozatlanságát kihasználva – minél több pénzt tudjanak kisajtolni.

Érdekes, hogy a gyorskölcsönök rendelkeznek a legmagasabb kamattal: ennek oka, hogy a hitelező megpróbál a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb pénzhez jutni. Erre az ösztönzi, hogy a hitel bármikor bedőlhet (ne feledjük, általában az ilyen kölcsönt bajban levő emberek veszik fel), így egyetlen célja, hogy még a bedőlés előtt a lehető legtöbbet visszakapja belőle. A banknak és az adósnak sem érdeke a zálogtárgy elárverezése, a börtön stb., így a folyósító mindig számíthat arra, hogy a felvevő utolsó erejét is megfeszítve megpróbálja törleszteni a kölcsönt.

A gyorskölcsönök piacán azonban vannak kedvezőbb konstrukciók is. A hitelkondíciók attól függenek, hogy mennyi pénzt helyeznek ki, és milyenek feltételeknek kell megfelelni. A fentiekből következik, hogy minél bizonytalanabb egy gyorshitel, annál magasabb lesz a kamata. Az autóhitel jellegű autófedezetes gyorshitelnek például éppen ezért nem magas a havi törlesztése: mivel ebben az esetben a bank vagy a pénzintézet egy megfelelő áron értékesíthető ingóságot kap, ha az adós nem tud vagy nem akar fizetni.

Itt is fennáll a veszély, hogy amikor az adós már érzi, hogy szorul a gyorshitel által a nyakába helyezett hurok, akkor például szándékosan megrongálja a jelzálogtárgyat vagy valamilyen egyéb trükköt eszel ki, azonban ez ritkaság, ezért az autó alapú gyorshitelek viszonylag kedvezőek. Hogy miért is érdemes gyorskölcsönt felvenni? Mert valóban sokkal gyorsabban hozzájuthat a pénzéhez, mint bármilyen egyéb hitelformánál; mert valóban csak néhány papírra van szükség a pénz igényléséhez; és, ami ezzel összefügg: a folyósító nem kér fizetési papírt, nem érdekli, hogy mennyi a havi jövedelme, és ez nagyon jól jön manapság, amikor szinte mindenki minimálbérből tengődik – a statisztikák szerint legalábbis mindenképpen.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: