Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Bankadó 2010

június8

2005 óta több ízben vetettek ki pótadót a bankokra a kormányok. Előbb Draskovics Tibor pénzügyminiszteri minőségben, majd Gyurcsány Ferenc kormányfői voltában vetett ki átmeneti, időszakosra tervezett plusz terhet a Magyarországon működő hitelintézetekre. A korábbi extra profit adók évente 20 milliárd forint körüli bevételt hoztak a költségvetésnek.

A bank szektor 2009-ben hozzávetőlegesen 257 milliárd forint adózás előtti profitot termelt, azaz a 100 milliárd tervezett behajtással a nyereség legalább egyharmadára tartana igényt kormány. Többek között ebből fedezné a lakossági és más jellegű társasági adócsökkentés által kieső pénzeket az államkassza. Érdekesség, hogy a teljes 257 milliárd forintnyi profitból 194 milliárd forintot az OTP Bank egymaga tudhat magáénak, vagyis a bankadó a Csányi Sándor által vezetett bank számára jelentené a legnagyobb kiesést.

Kiemelendő, hogy az extra elvonás azért extra elvonás, mert a kivétel nélküli minden gazdasági társaságit és gazdálkodó szervezetet terhelő 19 százalékos társasági adón túl fizetendő. Ezzel együtt a pénzintézetek profitjának nagyjából 50 százalékát tenné zsebre az állam.

Téma: Bankok
Egy hozzászólás  
  1. nzolta 2010. augusztus 30., 11:33

    Lehet itt az ideje az otp -nek átgondolni hogy olcsóbban adjon hitelt.
    Akár kedvezményesebben átvenni a jó adósokat akik svájci frankban
    a fizetésképtelenség felé tartanak. Lehet kisebb profit lesz de nem mindegy
    az üzletét fejlesztésre fordítja vagy csak úgy befizeti adóként.
    Kell a bankadó de csak azoknak akik túl nagy profittal dolgoznak azért mert túl drágán adják a hitelüket. Valójában pont ezért menekültek bele az emberek a “rossz svájci “alapú hitelekbe (vagy csak elhúzták előttük a mézesmadzagot). Hasonló kevésbé eltérő haszonkulcs mellett jelentősen nagyobb ügyféllel rendelkezne.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: