Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Autóhitelek és kötelező biztosítás

december6

A kgfb-kampány lassan lezárulóban van, így meg lehet vonni a mérleget. Vajon jobban jártak-e az autósok az idén? Mennyien váltottak? Mekkora terhet kell viselni az autóhitel mellé, ha valaki megköti kötelező felelősségbiztosítását?

Mennyien lehetnek, akik nincs kgfb-jük? És mennyien lehetnek, akik nincs autóhitelük? Az idei kgfb-kampány, talán az emberek pénztelensége miatt, sokkal komolyabb tömegeket mozgatott meg, mint a tavalyi. Érdekes, hogy miközben például egy bank arra törekszik, hogy meglevő ügyfeleit megtarthassa (vagyis próbálnak megtenni minél többet azért, hogy egy másik bank nehogy elvigye autóhitel felvevő ügyfelét egy kedvező autóhitel-kiváltó kölcsönnel), addig a biztosítók nem erre utaznak.

Hogy ezt honnét lehet tudni? Egy gépjárműhitelnél, ha az adós nem tud fizetni, elkezdhet egyezkedni bankkal, futamidő-hosszabbítást kérhet, és ugyanígy, a sokkal rugalmasabb autólízingnél is sok lehetőség áll fenn, ha valaki bajba kerül. A bankok csak pénzt adnak, az autó a tulajdonosé, tehát a bank egy autókölcsön bebukása esetén nagyot bukhat, nem csoda, hogy igyekeznek minél többet megtenni, hogy ne valamilyen lepusztult autótelepen legyenek kénytelenek fillérekért eladni az autókat (nem mintha sajnálnám őket a bukás miatt), hanem amíg csak lehet, addig sajtolják az adósból a törlesztést. A lízingcégeknél kisebb a probléma, hiszen az autólízing cégek tulajdonában van az autó, és így, ha az adós nem fizet, akkor nem kell az autó megvételéről eladásáról gondoskodni: a lízingcég lenyeli az addig befizetett összeget, ráadásul az autót egyszerűen csak beviszik a telepükre, és akár már másnap újra lízingbe adhatják. De ők sem erre játszanak: mégis csak jobb, ha egy autóhitel vagy autólízing kifutja magát, és az adós rendesen fizet 8-10 évig.

A kötelező autóbiztosítás esetében a helyzet jól láthatóan nem ez. Hogy miért, arra csak a biztosítók korifeusai tudnának választ adni, minden esetre tény, hogy szinte minden autós találhat magának jövőre jobb ajánlatot, mint amilyet jelenlegi biztosítója nyújt.

Magyarul: a mostani biztosító kedvezményeire ráígér egy másik, miközben a másik árainak aláígér egy harmadik és így tovább. Az autósok nem vesznek el, csak átvándorolnak oda, ahol olcsóbban megkapják ugyanazt, mint másutt. Persze kérdés, hogy ha egy biztosító tavaly 20000 forintért kínálta a biztosítását, akkor idén, amikor a vezető egy kategóriával feljebb kerül, miért kerül a biztosítás ugyanarra az autóra többe.
Még szerencse, hogy az autóhitel kalkulátor nem így működik. Mi lenne, ha lenne egy központi regiszter, és aki jól fizet, nem csinál semmi rosszat, annak megemelnék a díját?

A svájci frank alapú hitel esetében persze ez valósággá vált, de rajtunk kívül álló okok miatt – nem „büntetésül” a határidőre befizetett összegekért. Kérdés lehet az autóhitelt felvevők vagy autólízinget fizetők részéről, hogy mikor lesz majd olyan, hogy jutalmazni fogják azokat, akik éveken át megbízhatóan fizetnek be mindent? Mikor engednek el valamennyit a tőkéből? Vagy a kamatokból? Mikor könnyítenek rajtuk? Sajnos a válasz: soha. A bankok nem jótékonysági intézmények, ha autóhitelről van szó, akkor pedig főleg nem.

Téma: Autóhitel

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: