Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

A gyorskölcsön THM-jének korlátozása visszaüthet

október26

A értékarányos gyorskölcsöneiről ismert Provident szerint a THM korlátozása (alapkamathoz kötése) káros következményekkel járhat: bizonyos esetekben uzsora jellegű hitelek felvételére késztethet embereket. A mindenkori jegybanki alapkamathoz rögzített THM ráadásul az alapkamat esése esetén kedvezőtlenül hathat ki az egész magyar lakossági hitelszektorra.

A Provident vélekedése szerint a gyorskölcsön többletértéket nyújt, hiszen az ügyfeleknek nem kell “utánajárniuk”, ami a folyósítónak többletkiadást jelent, ugyanakkor az györskölcsönök esetében az akár többszáz százalékra rúgó THM nem azt jelenti, hogy az ügyfelek az eredetileg felvett összeg többszörösét fizetnék vissza.

A Provident Pénzügyi Zrt. piacvezető a fedezetlen gyorskölcsönök piacán, hetente kétszázötvenezer ügyfelet négyezer munkatárssal szolgál ki országosan, 2008-ban a cég mérleg szerinti nyeresége mintegy 4 mrd forint volt. A kormány jövőre a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében állapítaná meg a gyorshitelek THM-jének felső határát (ma ez 70% lenne), ami a hasonló tevékenységet folytató vállalkozásokat érzékenyen érinti.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: