bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Osztrák hitel

Titulus: Hitel

Az osztrák hitel alacsony kamatozású, nagyon rugalmasan törleszthető (háromhavonta, kedvező előtörlesztéssel vagy végtörlesztéssel), és ahhoz képest, hogy mégsem Magyarországon, hanem a szomszédban adják ki, az ügykezelés nagyon gyors.

Ez azzal függhet össze, hogy nálunk boldogabb körülmények között élő országokban a bürokrácia nem milliók megélhetése, hanem csak akkora, amekkorának lennie kell - legyen szó az államigazgatásról vagy egy banki hitelfelvétel papírmunkájáról.

Az osztrák hitelek előnyeiről: bár vizsgálat nem készült, a legvalószínűbb, hogy a nagyon kedvező feltételek mögött az áll, hogy az osztrák bankok nagyon erősek, és nem érzik kockáztatva a pénzüket, ha Kelet-Európába helyezik ki azokat.

I. Az osztrák hitel igénylésének menete



Osztrák hitel kalkulátor


Az osztrák hitel futamideje 1 és 20 év között választható meg.

Igényelt hitelösszeg: Forint
Futamidő: év
APEH által igazolt jövedelem?
BAR (KHR)-lista?
Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátor által számított eredmény tájékoztató jellegű és ajánlattételnek nem minősül.

Bár azt mondták régen, hogy ex Oriente lux, nem mondhatjuk, hogy a közeli és távoli keleti országoktól manapság sok jóra számíthatnánk. Általában, ha valami haladóra vágyunk, akkor jobb nyugat felé tekinteni. Ez nem csak az autógyártás vagy a számítástechnika területével kapcsolatban van így, gondolhatunk a könyvborítók tervezésétől a politikán át az egész világon kulcsfontosságú (persze bizonyos keleti országokban különösen kiemelt szerephez jutó) pénzügyekre.

Hogy az enigmatikus bevezetésnek véget vessünk: természetesen az osztrák hitelről van szó. A határok légiesedtek, vagy valami hasonló volt a szlogen, amikor beléptünk az EU-ba. Bár cukrászdát nem sokan nyitottak Bécsben, legalább azokat a lehetőségeket használjuk ki, amelyek valóban mindenki számára (és nem csak néhány kiválasztott ember számára) elérhetőek. Ilyen a hitelfelvétel, amely Ausztriában minden tekintetben sokkal jobb feltételekkel intézhető, mint itthon. Hogy ennek milyen előnyei vannak, arra az alábbi leírásból választ kaphat. Hogy ennek mi az oka, arra már sokkal nehezebb válaszolni. Az osztrák hiteleket nyújtó osztrák bankok nem feltétlenül osztrák tulajdonosai (német, olasz, francia bankokról van szó) még a válság során megszellőztették, hogy kivonulnak a sógoroktól, és ezzel megszűnnek a kedvező osztrák hitel feltételek, ha meg merik adóztatni őket. Szerencsére a fenyegetés természetesen csak a szokásos felháborodás hangja volt, amelyen a bankok szeretnek megszólalni, ha valaki megpróbál valamilyen törvényt rájuk erőltetni.

Visszatérve tehát az osztrák hitelek előnyeire: bár vizsgálat nem készült, a legvalószínűbb, hogy a nagyon kedvező feltételek mögött az áll, hogy az osztrák bankok nagyon erősek, és nem érzik kockáztatva a pénzüket, ha Kelet-Európába helyezik ki azokat. Az ingatlanfedezet elégnek tűnik számukra. Emellett az osztrák hitel felvételekor nem néznek holmi KHR-listákat (régebbi nevén BAR-listát) az ottani bankok, mivel nincs olyan megállapodás, hogy lekérhetnék Magyarországról az adósok adatait. De lehet, hogy ezekre nem is kíváncsiak, mivel van elég biztosítékuk.

Az osztrák hitel kalkulátorral ön is kiszámolhatja, hogy mennyi lesz a hitele törlesztése. A kalkulátor meglehetősen pontos adatokkal számol, és egy középértéket adtunk meg neki, ugyanis az osztrák bankok mindig egyedi elbírálásban részesítik a hiteleket. Attól függően, hogy milyennek látják a banki alkalmazottak a hitelkérelmet, a felajánlott ingatlant (minőség, elhelyezkedés), egyénileg bírálják el az osztrák hitel kérelmét. Ez azt jelenti, hogy a kamat változhat, és ezzel együtt természetesen a törlesztés is. Felhívjuk azonban a figyelmét arra az óriási pozitívumra, hogy az osztrák banki hitelek minden esetben egy számjegyűek, pontosabban nem érik el a 9%-ot sem.

Ha felkeltettük ezzel a rövid bevezetéssel az érdeklődését, akkor olvassa el az alábbi, száraz, de annál fontosabb felsorolást. Lentebb mindent megtudhat az osztrák hitelről, amire csak szüksége lehet az igényléshez. Mivel jelzálog alapú hitelről van szó, az ügyintézés a földhivatalok ügymenetétől függően akár egy hetet is igénybe vehet. Az osztrák bankok gyorsan végeznek az előzetes hitelbírálattal, és utána indulhat az éles hiteligénylés, amelyben minden segítséget megadunk, hogy kényelmesen, bonyodalmaktól mentesen juthasson hozzá kölcsönéhez.

1. Előzetes hitelbírálat 8 órán belül


A folyósító bank előzetes hitelbírálatot végez az alábbiakban felsorolt dokumentumok benyújtása alapján. Pozitív elbírálás esetén a Bank által kiküldött értékbecslő által sor kerül a helyszíni értékbecslésre, míg negatív elbírálás esetén az Ügyfél osztrák hitel kérelme elutasításra kerül akár feltétlenül, akár feltételesen, úgy mint pl. tulajdoni lap széljegymentesítéséig, kiegészítő szerződések benyújtásáig.

Az előzetes hitelbírálathoz szükséges dokumentumok:

- kérdőív hitelkérelemhez (kitöltve és minden oldalán aláírva)
- 30 napnál nem régebbi teljes tulajdoni lap
- a fedezetül felajánlott ingatlan digitális fotói (4 külső az ingatlan 4 oldaláról
- jobb és baloldali szomszéd 1-1
- 3 belső: konyha, nappali, fürdőszoba)
- megbízási szerződés (minden oldalán aláírva)

2. Értékbecslés


Az értékbecslést kizárólag a Bank által meghatározott értékbecslő cég végezheti. Az értékbecslés díja minden esetben az Ügyfelet terheli, mely a hitel folyósításakor kerül levonásra.

A helyszíni értékbecsléskor az értékbecslőnek át kell adni:

- az ingatlanra vonatkozó térképkivonatot
- az ingatlan alaprajzát
- társasházi ingatlan esetén a társasházi alapító okirat másolatát
- osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársak között a használati megosztásra vonatkozó megállapodás másolatát.

Az értékbecslés díja:
- lakás esetén: 25.000 Ft + ÁFA
- lakóház esetén: 35.000 Ft + ÁFA

3. Az osztrák hitel elbírálása


Az értékbecslést és az alábbiakban megjelölt hitelbírálathoz szükséges dokumentumok hiánytalan benyújtását követően kerül sor a végleges hitelbírálatra. A Bank döntéséről a megbízott tájékoztatja a megbízó ügyfelet. Az ajánlat elfogadása után a Bankban kerül sor a szerződés aláírására és a szerződésben, illetve jelen tájékoztató 4. pontjában foglalt kötelezettségek teljesítését követően pedig a folyósításra.

Az osztrák hitel elbírálásához szükséges dokumentumok:

- Kérdőív hitelkérelemhez (kitöltve és minden oldalán aláírva)
- személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya) másolata
- értékbecslés
- ingatlan adásvétele esetén adásvételi szerződés vagy előszerződés, kivételes esetben az eladó értékesítési szándékát kifejező szándéknyilatkozat
- más banki hitel kiváltása esetén a kiváltandó hitelre vonatkozó banki egyenlegközlő nyilatkozat

4. Az osztrák hitel folyósítása


Az osztrák hitel folyósításához szükséges dokumentumok:

- közjegyzői okirat- közjegyzői okirat és zálogszerződés (vételi jogra vonatkozó megállapodás) földhivatali érkeztetése (Megbízott cég intézi)
- széljegyes tulajdoni lap (kiváltását és a Bank részére történő megküldését Megbízott cég intézi)
- vagyonbiztosítás a Bank javára engedményezve (Ügyfél intézi)
- előző évi mérleg/adóbevallás (saját céggel rendelkezők/egyéni vállalkozók)
- cégkivonat/vállalkozói igazolvány (saját céggel rendelkezők/egyéni vállalkozók)
- jövedelemigazolás (A Bank kétnyelvű formanyomtatványán)
- más banki hitel kiváltása esetén kiengedő nyilatkozat (Ügyfél szerzi be)
- Kincstári Vagyoni Igazgatóság hozzájáruló nyilatkozata jelzálogjog bejegyzéséhez (Magyar Állam javára bejegyzett jogok esetén - Ügyfél intézi)
- Gyámhatóság hozzájáruló nyilatkozata jelzálogjog/vételi jog bejegyzéséhez (amennyiben a biztosíték tulajdonosai között kiskorú gyermek található - Ügyfél intézi)


Osztrák hitel - jelzáloghitel - szabad felhasználású hitel - lakáshitel



II. Az osztrák hitelre vonatkozó kondíciók


5. A kölcsön fedezete


Az osztrák hitel, osztrák jelzáloghitel felvételéhez jó állapotú, forgalomképes lakóingatlanra van szükség.

A Bank hitelezési tevékenysége az egész ország területére kiterjed. A kölcsön fedezete lehet a Bank által forgalomképesnek ítélt egy vagy több ingatlan, melyek között egy lakóingatlannak minden esetben kell lennie.

A finanszírozási hányad az ingatlan piaci értékének (amelynek minimum értéke 12 millió forint) maximum 40-60%-a - az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően.

6. A kölcsön devizaneme euró.


7. Biztosítékok


Az Ügyfélnek és Adóstársának (zálogkötelezetteknek, kezeseknek) közjegyző előtt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tenniük.

A kölcsön biztosítékai:

- Zálogjog a fedezetül szolgáló ingatlanra
- Vagyonbiztosítás az ingatlanra, melynek kedvezményezettje a Bank

8. Az osztrák hitel előtörlesztése


Az osztrák hitel előtörlesztésére, illetve végtörlesztésére bármikor lehetőség van. A hitelszerződés módosítás díja 150 EUR, mely a bank felé előre fizetendő. A végtörlesztés díja 200 EUR.

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek!